Hidrolik Asansör
Hidrolik asansörler hareket kabiliyetini sıvılardan alan asansör çeşitlerinden biridir. Kullanılan hidrolik yağ kabine pistonlardan geçen sıvı basıncı sayesinde hareket verir. Hidrolik sistemde kabin karkası L karkas olarak kullanılmaktadır. Kuyu dibinin en az 1500 cm olması gerekmektedir. 320 kg kapasiteden başlayıp 5 tona kadar geniş hacimlere ulaşabilmektedirler. Seyir mesafesi 20 m ye ulaşabilir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hidrolik asansörlerin de üretim maliyetleri önceki zamanlara göre daha uygun ve alım gücü daha yüksektir. Bu nedenle, gerek yolcu gerekse yük taşımacılığında kullanıcılar tarafından desteklenen bir ürün grubu olmaya başlamıştır.
Hidrolik Asansörlerin Avantajları
Hidrolik asansörler, elektromekanik tip asansörler gibi tercih edilen asansör çeşitlerinden biridir. Hidrolik asansörlerin birçok avantajı vardır. Hidrolik asansörlerin tercih edilme sebeplerinden bir tanesi büyük kabin içi alanı talebidir. İkinci sebep ise düşük enerji tüketiminin olmasıdır. Araştırmalara göre elektromekanik tip asansörlerin seyir halindeyken enerji tüketimi daha düşüktür fakat bekleme anında enerji tüketimleri hidrolik asansörler karşısında büyük bir artış göstermektedir. Asansörlerin bekleme (standby) konumunda enerji tüketimi bu yönde daha da önem kazanmaktadır, çünkü toplam enerji tüketiminin %80’ine kadar çıkabilmektedir.
Hidrolik Asansör Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Hidrolik asansörler diğer asansör çeşitlerine benzer şekilde tasarlanmış asansör çeşitlerinden biridir. Diğer asansörlerden ayrılan tek yönü tahrik sisteminin farklı olmasıdır. Hidrolik asansörler sıvıların basınç gücü ile çalışırlar fakat bu çalışma prensibini kullanıcılar etkin bir şekilde hissetmezler. Bu nedenle hidrolik asansör kullanımı zor değildir.
Hidrolik asansörlerin firmalar tarafından yönetmeliklere paralel şekilde hazırlanmış bakım talimatları bulunur. Sahada görev alan asansör bakım personelleri bu bakım talimatlarını göz önünde bulundurarak bakım işlemlerini yaparlar. Yapılan bakım esnasında seçilen malzemeler doğru ve asansöre uygulanışı düzgünse sistem aktif bir şekilde çalışmaya devam eder. Buna ek olarak, yine bakım esnasında çalışma ömrünü doldurmuş parçalar konutlarda/işyerlerinde bulunan yöneticilere bildirilerek değişimi sağlanır.
İnsan Asansörleri: İnsanların konut, işyeri ve alışveriş merkezlerinde aşağı-yukarı yolculuk yapmalarını sağlamak amacı ile kullanılır.
Yük & Palet Taşıma Asansörleri: Hidrolik asansörler üretim tesisleri, çok katlı binalar, otomobil onarım servisleri, depo, antrepo, inşaat şantiyeleri gibi yerlerde kullanılmaktadır.